Płynne złoto na talerzu. Co zyskujemy wybierając olej rzepakowy

Nie oliwa z oliwek, ale właśnie nasz popularny olej rzepakowy zyskał renomę najzdrowszego tłuszczu, który jest polecany i ceniony nie tylko w Polsce.

Jak zdobył uznanie konsumentów, dla których wartościowe produkty są podstawą codziennego żywienia?

 

Sukcesy odnieśli najpierw naukowcy. Stworzyli specjalne uprawy rzepaku podwójnie ulepszonego, zwanego 00. Wyeliminowali z nich kwas erukowy, szkodliwy m.in. dla serca i wątroby oraz aż dziesięciokrotnie obniżyli związki siarki zwanych glukozynolami, dające nieprzyjemny zapach. Atutem oleju rzepakowego jest także fakt, że te korzystne właściwości nie są wynikiem genetycznej modyfikacji nasion. Co jeszcze decyduje o tym, że olej rzepakowy zyskuje tytuł płynnego złota? To przede wszystkim wysoki poziom niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są dla nas konieczne, aby dobrze funkcjonowało serce, mózg i cały system immunologiczny. Organizm sam ich nie wytwarza, należy więc mu je dostarczyć w odpowiedniej proporcji.

 

Idealny wskaźnik

Bardzo ważne są dla nas proporcje tych cennych kwasów tj. lionowych z grupy Omega 6 oraz alfa-linolenowy – z grupy Omega-3. Optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 2:1 i tylko taki jest zachowany w oleju rzepakowym, dokładnie 2,3:1. Dlatego też, chociaż niektóre oleje mają więcej kwasów Omega, to jednak same proporcje są już niekorzystne: np. w oleju lnianym ten stosunek wynosi 0,3:1, w słonecznikowym 126:1, w sojowym 7:1, w oliwie 10:1. Dlaczego tak ważne jest, by zapewnić właściwy poziom NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)? Dzięki niemu zapobiegamy chorobom układu krążenia oraz nowotworom, szczególnie piersi i jelita grubego.

 

Co kryje rzepakowy olej

Naukowcy odkryli też, że olej rzepakowy, który zawiera kwas dokozaheksaenowy (DHA) z rodziny omega-3, poprawia nasze zdolności poznawcze i wspiera pracę mózgu. Chroni też przed cukrzycą, która pustoszy organizm, niszcząc m.in. nerki, wzrok i wywołując choroby układu krążenia.

Olej rzepakowy ma w swoim składzie także sterole roślinne i polifenole. Ograniczają one wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Odznaczają się także właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki którym spada ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory.

 

Witaminy to podstawa

Nie wolno też zapomnieć, że olej rzepakowy jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zaliczamy do nich m.in. witaminę E oraz witaminę K.

Witamina E ma silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje działanie wodnych rodników, które przyśpieszają procesy starzenia. Dlatego też mówimy o niej, że jest witaminą młodości, która działa odżywczo i regenerująco. Natomiast witamina K jest bardzo ważna dla procesu krzepnięcia krwi oraz przy wychwytywaniu wapnia przez układ kostny. Wykazuje także właściwości przeciwbólowe i antyzapalne, a co więcej może wpływać na zahamowanie choroby nowotworowej.

 

Praktyczne zalety

Olej rzepakowy ma także wiele praktycznych zalet. Doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach. Jego temperatura dymienia wynosi aż 242 stopnie Celsjusza i jest wyższa od temperatury dymienia oliwy z oliwek czy oleju słonecznikowego. Olej możemy także używać do wypieków, zastępując np. masło.

Sprawdza się również, gdy serwujemy potrawy na zimno, tj. sałatki, sosy, surówki. Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, ale sam świetnie podkreśla naturalny aromat przygotowanych potraw. Przyda się także, gdy zdecydujemy się na zrobienie gęstych sosów i samego majonezu. Bardzo łatwo, zwłaszcza w środowisku kwaśnym, emulguje się podczas ubijania czy ucierania.

Dużą zaletą oleju rzepakowego jest to, że utrzymuje długo świeżość. Zawdzięcza tę cechę wysokiej stabilności oksydacyjnej, czyli wspomnianym już przeciwutleniaczom takim jak witamina E. Pamiętajmy jednak aby znajdował się w naszej kuchni w chłodnym i zacienionym miejscu.

A na koniec bardzo ważny atut, zwłaszcza dla dbających o szczupłą sylwetkę. Olej rzepakowy jest mniej kaloryczny, o około 5-10% w porównaniu z innymi tłuszczami. Dzieje się tak, gdyż łatwiej się odsącza z produktu po usmażeniu.

Warto więc dla zdrowia, smaku i jakości przygotowanych potraw stosować popularny i ceniony olej rzepakowy.